پنجشنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۶

در نشست ملی راه آبادی تأکید شد؛

روستاها ظرفیت بیشتری برای ترویج کتابخوانی دارند

سومین نشست راه آبادی

چهارمین نشست ملی راه آبادی با موضوع «کتاب، کتابخانه، کتابدار و کتابخوان روستایی» با حضور شخصیت‌ها و نویسندگان برجسته کشور برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی فارس، چهارمین نشست از سلسله نشست های ملی راه آبادی با موضوع «کتاب، کتابخانه، کتابدار و کتابخوان روستایی» شامگاه ۲۷ آبان ماه به میزبانی شهر شیراز و با حضور محمدرضا قانع، رئیس انجمن علمی کتابداری و اطلاع رسانی شاخه فارس، مسئولان کشور، حجت الاسلام و المسلمین ارزانی، رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور ، سید علی کاشفی خوانساری، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان، اساتید دانشگاه، نویسندگان کودک و نوجوان، دانشجویان، کتابداران و مدیران کل کتابخانه های عمومی در استان ها برگزار شد.

روح الله منوچهری، مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس در ابتدای این نشست با تبریک هفته کتاب عنوان کرد: چهارمین نشست راه آبادی همزمان با هفته کتاب برگزار می شود که به این مناسب موضوع این نشست تأثیر کتابخانه و کتابدار بر ترویج کتاب در روستاها انتخاب شده است.

وی با اشاره به اینکه در استان فارس پنجاه کتابخانه عمومی در روستاها وجود دارد، اضافه کرد: تجربه موفق کتابخانه های عمومی در روستاها نشان می دهد که ظرفیت پذیرش فرهنگ کتابخوانی در مناطق روستایی بسیار زیاد است و باید در زمینه ترویج کتابخوانی در روستاها تلاش بیشتری صورت گیرد.

کودکان روستا بیشتر از کودکان شهری به کتاب خواندن علاقه دارند

محمدرضا قانع، رئیس انجمن علمی کتابداری و اطلاع رسانی شاخه فارس در این نشست با بیان اینکه مطالعه اصل بنیادین در جامعه و از ارکان فرهنگی است، گفت: کتابخوانی در ارتباط با کودک و نوجوان بسیار تأثیرگذار است. وقتی انسان به سمت مطالعه حرکت می کند به یک فرد اجتماعی و اندیشه ورز تبدیل می شود. کتاب چشم انداز افراد نسبت به جهان را متفاوت می کند و انسان را مسئولیت پذیر پرورش می دهد.

این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه کتاب را باید به سوی جامعه روستایی سوق دهیم، گفت: هدف از بردن کتاب به روستا، ساختن جامعه متعادل است تا افراد با حقوق شهروندی خود آشنا شود. در سال های اخیر تلاش های ارزشمندی از سوی سازمان های دولتی و گروه های مردم نهاد انجام شده ولی تحقیق عملی صورت نگرفته تا درصد موفقیت در این حوزه مشخص شود.

قانع بیان کرد: تمایز گسترده در میان کتابخوانی بین جامعه شهری و روستایی وجود دارد. مردم در شهرها به ویژه شهرهای بزرگ کمتر به کتابخوانی توجه می کنند، ولی در مقابل، جامعه روستایی پذیرش بالاتری دارد.

وی عدم دسترسی به منابع و کتاب در روستاها از مهم ترین دلایل کمبود کتابخوان روستایی دانست و اضافه کرد: بحث فرهنگی کار آهسته و پیوسته است و باید در طول زمان شاهد تحولات بود. ضروری است که انواع سوادها را به جامعه روستایی ببریم تا بی عدالتی هایی که در زمینه آموزش، پژوهش و فرهنگی در روستاها وجود دارد از بین برود. جامعه روستایی با ۲۱ میلیون نفر جمعیت که بیشتر آن ها افراد جوان هستند، ظرفیت گسترده ای است و باید از نظر فرهنگی در این جامعه سرمایه گذاری شود تا کتابخوان روستایی تربیت کنیم.

در بیانیه گام دوم انقلاب بر نقش کتاب تأکید شده است

حجت الاسلام و المسلمین ارزانی، رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور نیز در این نشست با بیان اینکه هر کس برای هدایت جامعه و ترویج و توسعه کتابخانه ها تلاش می کند، موفق و مورد عنایت خداوند است، گفت: کسی که با علم و دانش خدا را پرستش می کند ارزش بیشتری پیدا می کند.

وی معجزه پیامبر اسلام را کتاب دانست و گفت: علم و دانش در قالب قرآن کریم به مسلمانان عطا شده است.

حجت الاسلام ارزانی به بیانیه گام دوم انقلاب نیز اشاره و عنوان کرد: خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی سه رکن بیانیه گام دوم انقلاب است که هر سه بر پایه کتاب و دانش بنیان شده است.

فعالیت های فرهنگی باید توسط مردم انجام شود

سید علی کاشفی خوانساری، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه هفته کتاب بهانه ای است تا همه از کتاب صحبت کنند، گفت: در این هفته باید بیش از هرچیز توجه مردم و سازمان های دیگر را به کتاب جلب کنیم. اگر کسی شیرینی کتاب خواندن را تجربه کند، درگیر کتاب می شود.

وی با اشاره به اینکه روستاها حجم زیادی از کمیت و کیفیت جامعه ایرانی را تشکیل می دهد، گفت: متأسفانه برای روستاها در برنامه های فرهنگی به طور مشخص برنامه ریزی نشده است.

نویسنده مجموعه کتاب های «چهره های ادبیات کودک» بیان کرد: به دلایل مختلف میزان اثربخشی و نتیجه دهی کارهای فرهنگی در روستاها بالاتر از شهرها است. در محیط های شهری اوقات فراغت باقی نمی ماند؛ سرگرمی ها فشار و فضای ماشینی کودکان شهر را درگیر می کند.

وی اضافه کرد: مخاطب کودک و نوجوان در روستا و شهر متفاوت است. امید برای تغییرات بنیادین و محور قرار گرفتن کار و تلاش و امید در کودکان روستایی بسیار بیشتر است. بچه های روستا سرشار از باور و انگیزه و امید هستند.

کاشفی خوانساری به اقدامات فرهنگی در روستاها اشاره و عنوان کرد: در زمینه ترویج کتابخوانی در روستاها اقداماتی مثبتی انجام شده که تا پیش از این نبود. اقبال عمومی نسبت به این تغییرات زیاد است. رفتن به کتابخانه های و مناطق دورافتاده و اهدای کتاب برای همه نویسندگان و فعالان فرهنگی بسیار با اهمیت است و این کارها را با شوق انجام می دهند؛ در حقیقت نقش دولت در حوزه فرهنگی نقش حمایتی است و کارهای فرهنگی و ترویجی باید توسط سازمان های مردمی پیش برود.

گفتنی است ،در ادامه این نشست سارا زمانی مقدم، کتابدار کتابخانه عمومی روستای شاهنجرین استان همدان و هاجر قادری، مسئول کتابخانه عمومی روستای بزنج خراسان شمالی تجربیات خود را در حوزه ترویج کتابخوانی و تلاش برای کسب عنوان روستای دوستدار کتاب به اشتراک گذاشتند.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
2 + 2 =